19 Ocak 2013 Cumartesi

Fringe ve vedalar

Fringe bize veda ederken, ben de Fringe'e veda ettim. Dün gece yayınlanan 2 saatlik son bölüm şaşırtmadı, olaylar tahmin edilebilir bir şekilde gelişti. Açıkçası bu durumdan da memnun kaldım, son sezon zaten öncekilere göre çok iyi değildi, bir de sonunu Lost gibi bağlasalar hayalkırıklığı olacaktı, neyseki yapmadılar. 

'Bağlanma/alışma' özelliğimiz beni hep şaşırtmıştır. Bir diziye alışmak, kurgusal bir karakteri benimsemek, aslında çok 'insanca' ve insanın duygusal yanını, ihtiyaçlarını yansıtıyor. Zaten son sezonda da dizinin üstünde durduğu bu özelliğimiz değil miydi ? Bir deney sonucu korteksin fazlaca gelişip, duyguları yöneten limbik sistemi baskılamasından dolayı insan evriminin hissizleşme yönünde ilerlemesi. Aklın duyguları yok etmesi. Taa ki, duygular yeniden keşfedilene kadar. Sezon boyunca, bu iki kavramın mücadelesini seyrettik. Sonuç olarak da duygularla varoluş, safi düşüncelerin olduğu bir varoluşa üstün geldi. Bizi biz yapanın aslında duygularımız olduğu yeni bir ileti olmasa da, sıkça vurgulanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Duygu ifadesinden genel olarak yoksun olduğumuz, olumlu duyguları neşeyle karşılarken olumsuz duygulardan süratle kaçtığımız düşünülürse, iyi veya kötü ne hissediyorsak, bunların bizim birer parçamız olduğu gerçeği ne kadar tekrarlanırsa o kadar iyidir. 

Üniversitede bir hocam, hem terapi görüşmeleri için hem de genel insan ilişkilerinde, 'İyi bir merhaba' ve 'İyi bir hoşçakal' demenin çok önemli olduğunu söylemişti. Tam olarak ne kastettiğini, yaşadıkça daha net anladım. Dün geceki bölümde de, tam olarak bunu yaptılar. Başlangıçta güzel bir merhaba demişlerdi, kapanışta da güzel bir hoşçakal dediler. Walter Bishop, Peter'a veda ederken, seyirciye de veda etti. Hele ki şu sözlerle,

'What I said on the tape about stealing time with you, I meant it. I wouldn't trade it for the world...You are my favorite thing, Peter. My favorite thing'

paylaşmanın, 'anı' yaşamanın, sevginin güzel bir tanımı yaptı. Tıpkı bir önceki yazımda alıntıladığım, Carl Sagan için söylenen sözler gibi....Bunlardan güzel vedalar az bulunur. 

Hiç yorum yok: